Twijfels over haalbaarheid plan seniorenwoningen

De Seniorencoalitie ziet het plan van het kabinet om 290.000 seniorenwoningen te bouwen als een stap in de goede richting. Wel hebben de samenwerkende ouderenorganisaties twijfels of het in de huidige omstandigheden wel te realiseren is.

Minister Hugo de Jonge en minister Conny Helder hebben vandaag hun programma ‘Wonen en Zorg voor ouderen’ gepresenteerd. Van de in totaal 900.000 woningen die er tot 2030 moeten worden gebouwd, zijn er 290.000 bedoeld voor senioren. KBO-PCOB, ANBO, Koepel Gepensioneerden en NOOM zijn blij dat het kabinet nu inziet hoe urgent het is om meer woningen te realiseren die geschikt zijn voor ouderen.

De vraag is wel of de ambities haalbaar zijn, gezien onder meer de stikstofcrisis, het tekort aan personeel in de bouw, de stijgende bouwkosten en het tekort aan bouwlocaties. De Seniorencoalitie mist in het plan van De Jonge en Helder hoe zij deze belemmeringen denken op te lossen. Daarnaast kijken de seniorenorganisaties uit naar de verdere uitwerking. Op papier ziet het er goed uit, nu de uitvoering nog.

Crisisopvang

Verder zijn ook op korte termijn al maatregelen nodig, want de nood is hoog. Mensen gaan van crisisopvang naar crisisopvang. Zo staan er nu ongeveer 20.000 mensen op de wachtlijst voor een plek in het verpleeghuis. Er moeten dringend woonzorgplekken bij komen voor mensen die het thuis niet meer redden.

De ministers willen tot 2030 80.000 woningen realiseren in zogenoemde geclusterde woonvormen. Daar zullen ook senioren gaan wonen die intensieve zorg nodig hebben. De Seniorencoalitie is benieuwd hoe deze woonvormen eruit gaan zien. In ieder geval moet worden voorkomen dat er wordt gebouwd voor verschillende soorten zorgproblemen, waardoor ouderen telkens moeten verhuizen als ze intensievere zorg nodig hebben. Ook is het nu nog onduidelijk wie er straks in aanmerking komt voor een plek in een verpleeghuis.

Doorstromen

De Seniorencoalitie roept de ministers op om ouderen intensief te betrekken bij het hele proces en in de besluitvorming. Er moet niet óver ouderen worden gepraat, maar mét ouderen.

Het tekort aan seniorenwoningen heeft gevolgen voor de hele woningmarkt. Als er voldoende betaalbare en geschikte woningen zijn waar ouderen naar kunnen doorstromen, komen er weer woningen vrij voor starters en gezinnen.

Lees het volledige bericht op KBO-PCOB.nl